تاریخ: سه شنبه، ۲۴ تیر ۱۴۰۴
دسته‌بندی: فرهنگی / میراث فرهنگی / ویژه هفته میراث فرهنگی فارس؛

همزیستی سنت و فناوری با رونمایی از موزه‌ها و سمینار هوش مصنوعی

1348/10/11 - 12:37 ب.ظ
کد خبر: 2915
بدو نظر
سایز متن / -

 سرپرست اداره کل میراث فرهنگی فارس، در آستانه برگزاری هفته میراث فرهنگی (۲۵ اردیبهشت تا ۱ خرداد ۱۴۰۴) از برنامه‌هایی خبر داد که در آن همزیستی سنت و فناوری به چشم می‌خورد. با شعار جهانی «آینده موزه‌ها در جوامع به سرعت در حال تغییر»، استان فارس میزبان رویدادهایی نوین از رونمایی موزه تخصصی خاتم شیراز تا سمینار هوش مصنوعی در حفاظت از میراث فرهنگی خواهد بود.

 

 

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی آنام فارس ، محسن ضیایی، در نشست خبری امروز  چهارشنبه ۲۴ اردیبهشت ماه به تشریح برنامه‌های بزرگداشت روز جهانی موزه (۲۸ اردیبهشت) و هفته میراث فرهنگی پرداخت و اعلام کرد: شعار امسال شورای بین‌المللی موزه‌ها (ICOM) با عنوان «آینده موزه‌ها در جوامع به سرعت در حال تغییر» نامگذاری شده است.و بر نقش پررنگ‌تر بخش خصوصی در مدیریت موزه‌ها و نظارت دولت بر این حوزه تأکید کرد.»

ضیایی با بیان اینکه فارس با ۳ هزار اثر تاریخی ثبت‌شده، ۱۲ اثر جهانی و۵۴ موزه فعال (۴۹ موزه غیردولتی) جایگاه ممتازی دارد، گفت: «برنامه گسترش موزه‌ها و تقویت مشارکت بخش خصوصی در دستور کار است تا هفته میراث فرهنگی امسال متفاوت از سال‌های گذشته برگزار شود.»

برنامه‌های روزبه‌روز هفته میراث فرهنگی

محسن ضیایی، سرپرست اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان فارس، در ادامه تشریح برنامه‌های هفته میراث فرهنگی، به جزئیات مراسم ۲۸ اردیبهشت مصادف با  روز جهانی موزه اشاره کرد و گفت: در این روز، مراسم گلباران و غبارروبی قبور شهدا به همراه تجلیل از خادمان میراث فرهنگی در سطح سراسری کشور برگزار خواهد شد، همزمان، افتتاح برخط (آنلاین) موزه‌های آماده بهره‌برداری در استان‌های مختلف انجام می‌گیرد.

وی افزود : در شیراز، از نمایشگاه دست‌بافته‌های عشایری کشور در قالب موزه استاد پرویز تناولی، در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی فارس رونمایی می‌شود. این نمایشگاه به مدت یک هفته پذیرای بازدیدکنندگان خواهد بود.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی فارس تاکید کرد: این رویدادها با هدف تاکید بر نقش موزه‌ها در حفظ هویت فرهنگی و تقویت مشارکت جامعه در نگهداری از میراث ناملموس، به ویژه صنایع دستی و هنرهای بومی، طراحی شده‌اند.

محسن ضیایی در ادامه به سایر برنامه‌های روز ۲۸ اردیبهشت (روز جهانی موزه) در استان فارس اشاره کرد و افزود: رونمایی از اسناد مالکیتی آثار تاریخی فارس در محل سازمان اسناد و کتابخانه ملی استان، نمایشگاه آثار اهدایی به موزه تخت جمشید با هدف معرفی گنجینه‌های جدید این مجموعه جهانی، نمایشگاه آثار ثبت‌شده در فهرست ملی ایران برای آشنایی عموم با میراث ملموس کشور ، نمایشگاه تخصصی ضرب سکه‌های تاریخی شیراز از مجموعه خصوصی رضا قناعت‌پیشه در باغ موزه دلگشا، که این مجموعه نیز در فهرست ملی ایران ثبت شده است، راه‌اندازی «کوچه موزه» در بافت تاریخی شیراز به منظور نمایش دیوارنوشته‌ها و تصاویر فرهنگی مرتبط با هویت شهری ، برپایی کارگاه زنده مرمت آثار منقولدر سه موزه شاخص استان شامل موزه تخت جمشید، موزه پارس و موزه کرباسی، که فرآیند حفظ و احیای اشیای تاریخی را به صورت عملی به نمایش می‌گذارد.

وی تأکید کرد: این برنامه‌ها با محوریت معرفی ظرفیت‌های تاریخی، هنری و اقتصادی میراث فرهنگی فارس و با مشارکت فعال بخش‌های دولتی و خصوصی اجرایی می‌شود.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی استان فارس، به برنامه‌های دو روز پایانی هفته میراث فرهنگی اشاره کرد و افزود: روز دوشنبه ۲۹ اردیبهشت افتتاح موزه تخصصی خاتم شیراز در مجاورت مدرسه خان با رونمایی از آثار استاد حمید اطمینان، از پیشکسوتان هنر خاتم‌کاری، نمایشگاه میراث ناملموس خوراک‌های ثبت‌شده در فهرست ملی در ارگ کریم‌خانی، که به معرفی غذاهای سنتی و آیینی ایران به عنوان بخشی از هویت فرهنگی می‌پردازد.

وی اضافه روز سه‌شنبه ۳۰ اردیبهشت  برگزاری سمینار تخصصی «هوش مصنوعی در حفاظت از میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» در خانه نصیرالملک، با حضور کارشناسان و متخصصان این حوزه، رونمایی از یک کتاب در موزه مدالیون باغ جهان‌نما، که به بررسی جنبه‌های تاریخی و فرهنگی مدال‌ها و نشان‌های ایران اختصاص دارد.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی فارس تاکید کرد: تصریح کرد: این رویدادها با هدف بهره‌گیری از فناوری‌های نوین در حفظ میراث و همچنین معرفی ابعاد کمترشناخته‌شده فرهنگ ایرانی، از جمله هنرهای سنتی و آیین‌های غذایی، طراحی شده‌اند.

 

ضیایی به برنامه‌های پایانی هفته میراث فرهنگی اشاره و اعلام کرد: روز چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ویژه برنامه کودک و میراث فرهنگی در موزه پارس با هدف آشناسازی کودکان و نوجوانان با مفاهیم میراث فرهنگی و تاریخی، همایش تخصصی چالش‌های حفاظت و مرمت آرایه‌های کاشی در ایران با تمرکز بر کاشی هفترنگ در سالن همایش‌های مجموعه فرهنگی سعدی، که با حضور استادکاران و متخصصان مرمت برگزار می‌شود.

وی ادامه داد: روز پنج‌شنبه ۱ خردادافتتاح موزه زنده هنرهای نمایشی در محله سنگ سیاه واقع در بافت تاریخی شیراز، که به نمایش هنرهای نمایشی سنتی و معاصر اختصاص دارد، تور فلسفه و حکمت اسلامی به مناسبت روز بزرگداشت ملاصدرا در مدرسه خان، همراه با تحلیل اندیشه‌های این فیلسوف برجسته، پخش مستند «آسمان فیروزه‌ای» که به بررسی نقش هنر و معماری در فرهنگ ایرانی-اسلامی می‌پردازد.

سرپرست اداره کل میراث فرهنگی فارس تاکید کرد: در پایان تأکید کرد: «این برنامه‌ها با محوریت تلفیق میراث ملموس و ناملموس، از مرمت آثار تاریخی تا معرفی فلسفه و هنرهای نمایشی، تلاشی برای جلب مشارکت همه‌جانبه جامعه در حفاظت از هویت فرهنگی استان فارس است.»

ضیایی، در تکمیل شرح برنامه‌های این هفته افزود: برپایی میز خدمت در مصلی نماز جمعه شیراز برای پاسخگویی به پرسش‌های مردمی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری.
حضور نمادین در موزه دفاع مقدس و شهدای گمنام به منظور پاسداشت نقش تاریخی و فرهنگی شهیدان.
نشست تخصصی بررسی چاپ سنگی در شیراز با حضورمجید جلیسه، مدیر انتشارات علمی و فرهنگی، برای واکاوی تاریخچه و جایگاه این هنر-صنعت در ایران.
نخستین همایش بین‌المللی باستان‌شناسی فارس با هدف معرفی آخرین یافته‌ها و پژوهش‌های باستان‌شناختی در این استان.
تقدیر از خادمان میراث فرهنگی در بخش‌های دولتی و خصوصی استان به پاس فعالیت‌های اثرگذار در حفظ و معرفی میراث.

وی تأکید کرد: «این برنامه‌ها در کنار رویدادهای تخصصی و عمومی، گامی برای تقویت ارتباط مردم با میراث فرهنگی و پاسخگویی شفاف به دغدغه‌های جامعه در این حوزه است.»

 

پایان