تاریخ: سه شنبه، ۲۴ تیر ۱۴۰۴
دسته‌بندی: سلامت و رفاه / یادداشت

برچسب‌گذاری مواد غذایی، کلید پیشگیری از آلرژی

1348/10/11 - 12:58 ب.ظ
کد خبر: 1089
بدو نظر
سایز متن / -

«زهره فیروزی»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی آنام فارس در خصوص تفاوت آلرژی غذایی و حساسیت غذایی گفت : آلرژی غذایی یک واکنش سیستم ایمنی بدنه به یک یا چند ماده غذایی خاص. یعنی سیستم ایمنی بدن به اشتباه آن ماده غذایی رو به عنوان یک تهدید شناسایی می کند و در نتیجه، واکنش هایی مثل خارش، تورم، کهیر، مشکلات گوارشی و حتی در موارد شدیدتر، شوک آنافیلاکسی ایجاد می شود. حساسیت غذایی اصطلاح کلی تری هست و می تواند شامل آلرژی غذایی و همینطور عدم تحمل غذایی باشد. عدم تحمل غذایی معمولا به دلیل کمبود یک آنزیم یا مشکل در هضم یک ماده غذایی خاص رخ میده و علائمش معمولا خفیف تر از آلرژی غذایی هست.

وی در خصوص اینکه چه عواملی باعث بروز آلرژی غذایی می شوند؟ و آیا میشود از بروز آن پیشگیری کرد تصریح کرد: متاسفانه هنوز دلیل قطعی برای بروز آلرژی غذایی مشخص نشده، اما عوامل ژنتیکی، قرار گرفتن زودهنگام نوزادان در معرض مواد غذایی آلرژی زا و همینطور تغییرات در سبک زندگی و رژیم غذایی میتواند در بروز آن نقش داشته باشد. در حال حاضر راه قطعی برای پیشگیری از آلرژی غذایی وجود نداره، اما برخی از تحقیقات نشون می دهد که معرفی تدریجی مواد غذایی آلرژی زا به نوزادان در سنین پایین تر (حدود ۴ تا ۶ ماهگی) میتونه خطر ابتلا به آلرژی رو کاهش بدهد. البته این کار حتما باید زیر نظر پزشک متخصص انجام بشود.

زهره فیروزی تاکید کرد: مواد غذایی مختلفی می تواند باعث بروز آلرژی بشوند، اما شایع ترین آنها شامل شیر گاو، تخم مرغ، بادام زمینی، آجیل درختی (مثل گردو، فندق و بادام)، ماهی، صدف، سویا و گندم هستند.

کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده تغذیه مهمترین توصیه برای افرادی که به آلرژی غذایی مبتلا هستندرا پرهیز کامل از مصرف مواد غذایی آلرژی زا دانست و گفت: باید با دقت برچسب مواد غذایی رو مطالعه کنند و از مصرف غذاهایی که حاوی مواد آلرژی زا هستند، خودداری کنند. همچنین، در رستوران ها و مهمونی ها باید حتما در مورد مواد تشکیل دهنده غذا سوال کنند. در ضمن، وی توصیه میکند همیشه داروهای مورد نیاز برای درمان واکنش های آلرژیک (مثل آنتی هیستامین و اپی نفرین) رو همراه داشته باشند.

فیروزی تاکید کرد:  برچسب گذاری صحیح و دقیق مواد غذایی نقش بسیار مهمی در پیشگیری از آلرژی غذایی دارد.

تولیدکنندگان مواد غذایی موظف هستند که مواد تشکیل دهنده محصولاتشون رو به طور کامل و واضح روی برچسب درج کنند و همینطور، در صورت وجود مواد آلرژی زا در محصول، آن رو به صورت برجسته مشخص کنند. این کار به افراد مبتلا به آلرژی غذایی کمک میکند تا با آگاهی بیشتری مواد غذایی رو انتخاب کنند و از بروز واکنش های آلرژیک پیشگیری کنند.