تاریخ: چهارشنبه، ۲۵ تیر ۱۴۰۴
دسته‌بندی: اجتماعی / سلامت و رفاه / یادداشت یاد داشتی به مناسبت روز جهانی آسم؛

با آسم آلرژیک بیشتر آشنا شویم

1348/10/11 - 2:54 ب.ظ
کد خبر: 2725
بدو نظر
سایز متن / -

گرده گیاهان در ایران و جهان به عنوان شایع ترین عامل ایجاد و تشدید آلرژی های تنفسی، به ویژه رینیت آلرژیک (آلرژی فصلی، آلرژی بینی) شناخته می شود.

 

 

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی آنام  فارس،آسم آلرژیک، یکی از شایع‌ترین انواع آسم در جهان و ایران است که با واکنش سیستم ایمنی به آلرژن‌های محیطی مانند گرده گیاهان، کنه‌های گردوغبار و قارچ‌ها تشدید می‌شود. این بیماری نه‌تنها کیفیت زندگی بیماران را تحت تأثیر قرار می‌دهد، بلکه در موارد شدید می‌تواند تهدیدکننده حیات باشد. در این رابطه دکتر «فریبا مرادی اردکانی»، مدیرگروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز مطلبی را در اختیار آنام فارس قرار داده که در آن با آسم آلرژیک بیشتر آشنا  می شویم.

در این یاداشت آمده است ؛

 

زمانی که بیمار در معرض آلرژن قرار می‌گیرد، بدن تلاش می‌کند واکنش نشان دهد و از بدن در برابر این مهاجم فرضی دفاع کند. پاسخ سیستم ایمنی بر ریه‌ها تأثیر گذاشته و سبب تورم پوشش داخلی ریه، تنگ شدن مجرای تنفسی و یا تولید مخاط خیلی غلیظ در ریه می‌شود. در نتیجه بیمار به سختی می‌تواند نفس بکشد، اکسیژن کافی دریافت نمی‌کند و دچار زجر تنفسی می‌شود.

آسم آلرژیک برخلاف تصور عموم مردم یکی از شایع‌ترین انواع آسم است. این نوع آسم ممکن است گاهی سبب تهدید زندگی فرد مبتلا نیز بشود و آن زمانی است که شوک آنافیلاکسی رخ دهد. خوب است بدانیم که تفاوتی ندارد آسم از نوع غیر آلرژیک باشد یا آلرژیک؛ در هر صورت می‌تواند در مواردی فرد مبتلا را تا پای مرگ نیز ببرد.

نشانه های آسم ممکن است خفیف باشد و گاهی نیز ممکن با شدت زیادی خود را نشان داده و بیمار را به شدت درگیر کند. از جمله نشانه های آسم و آسم آلرژی می‌توان به احساس تنگی در قفسه سینه، خس‌خس سینه، بروز اختلال در تنفس، تنگی نفس و سرفه شدید اشاره کرد.

آلرژن‌ها می‌توانند در تشدید بیماری آسم و حملات ناشی از آن نقشه بسزایی داشته باشند. هر حمله آسم می‌تواند علائم و عوارضی از خود برجای بگذارد، اما برای مقاوم شدن در برابر این آلرژن‌ها، توصیه می شود از روش‌های زیر استفاده شود:

از روکش‌های ضد حساسیت استفاده کنیم.
محیط منزل را خشک نگه داریم.
ملحفه‌ها را به طور مرتب بشوییم: برای شستن ملحفه‌ها از آب با دمای بالا استفاده کنیم. گرمای آب سبب نابود شدن کنه‌هایی که در گردوغبار زندگی می‌کنند، می‌شود.
از انواعی از جاروبرقی استفاده کنید که فیلتر هوا داشته باشد: انواعی از جاروبرقی‌ که دارای فیلتر هوای ذرات با راندمان بالا باشد، می‌تواند از سطح گردوغبار کم کند و از بروز آلرژی تنفسی جلوگیری کند.
گردوغبار را از منزل دور کنید: پیش از اینکه گردوغبار فرصت نشستن بر روی سطوح خانه را پیدا کند، آن را از بین ببرید. برای تمیز کردن گرد و غبار از پارچه مرطوب استفاده کنید تا گرد و غبار پخش نشود.
برای درمان آسم آلرژیک ضمن اینکه متخصصان طبق علائم و شدت بیمار و بررسی شرایط بیمار روش‌های درمانی مختلفی را تجویز می‌کنند، مبتلایان می‌توانند از درمان‌های خانگی نیز استفاده کنند. پایه و اساس درمان‌های خانگی آسم آلرژیک این است که فرد مبتلا از محرک‌ها دوری کند. اجتناب از محرک‌هایی که شناخته شده‌اند، بهترین و مهم‌ترین روش برای پیشگیری از بروز و تشدید علائم آسم آلرژیک است.

 

 بر اساس این یاداشت، آسم آلرژیک یک بیماری قابل کنترل اما غیرقابل درمان قطعی است. با پرهیز از محرک‌ها، استفاده منظم از داروها و اصلاح محیط زندگی، می‌توان از حملات خطرناک جلوگیری کرد. شعار امسال روز جهانی آسم «مراقبت از آسم برای همه» بر ضرورت مشارکت تمام ذی‌نفعان در مدیریت این بیماری تأکید دارد.